Malí kuchári na Trenčianskom hrade

Malí kuchári na Trenčianskom hrade

Trenčiansky hrad ovládli v sobotu 5. augusta stredoveké chute a vône. Druhým stretnutím tu pokračovala „Letná remeselná školička“. Témou bola tentokrát dobová kuchyňa. Ochutnať pravý tvaroh, rôzne chutné a voňavé omáčky, unikátne mäsové guľky, alebo chlebové placky upečené na ohni prišlo na Trenčiansky hrad viac ako 180 „malých kuchárov“. Letná remeselná školička priamo na nádvorí Trenčianskeho hradu pokračovala svojim druhým stretnutím. Kým na prvom sa návštevníci hradu „pasovali“ s točiacou sa hrudou hliny na hrnčiarskom kruhu, tentokrát spoznávali chute a vône dôb dávno minulých. „Návštevníci sa po celý deň veľmi živo zaujímali o recepty a najmä o prísady, ktoré dávajú jedlám tú správnu chuť a vôňu,“ pripomína lektorka Monika Porubčanová. Deti si mali možnosť vyskúšať aj proces, akým sa v praveku menili obilné zrnká na múku. Drvenie obilia medzi dvoma kameňmi si vyskúšala aj Zosia, malá poľská návštevníčka hradu. „Je to ťažké, bolia ma ruky,“ povedala Zosia starej mame, ktorá neodolala a tiež vyskúšala pomlieť zopár zrniek. „Teší ma záujem s akým prichádzali deti i rodičia počas oboch stretnutí na Trenčianskom hrade, je príjemné sledovať, že staré remeslá si v niektorom z týchto „drobcov“ nájdu svojich pokračovateľov, hovorí Ľuboš Hamaj z referátu marketingu Trenčianskeho múzea. Letná remeselná školička vyvrcholí v stredu 23. augusta, kedy na Trenčianskom hrade privítame majstra Jozefa Ďuráčiho, ktorý predvedie svoj fortieľ pri výrobe výrobkov z kože. „Tvorivá dielňa sa tematicky spája s výstavou Valaská kolonizácia, ktorá je v kasárni Trenčianskeho hradu nainštalovaná ešte do konca augusta,“ zakončil Ľuboš Hamaj.

Malí kuchári na Trenčianskom hrade

Fotogaléria

44 fotografií