Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne (výstava)

V utorok 28. februára 2017 sa v objekte Kasárne Trenčianskeho hradu uskutočnila vernisáž výstavy „Valaská kolonizácia...samostatne a pritom spoločne“. Výstavnú prezentáciu zorganizovali tri slovenské múzeá – Trenčianske múzeum v Trenčíne, Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici – obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Ovčiarske múzeum v Liptovskom Hrádku. Valasi sa živili ako pastieri oviec, drevorubači a strážcovia hraníc. Veľmi charakteristické rysy zanechali v našej gastronómii. Dovtedy sa ovce chovali len na vlnu a mäso, mlieko sa málo využívalo. Pastieri na čele s bačom boli ozajstní špecialisti – priniesli nepoznanú výrobu syra, žinčice, bryndze. Bryndzové halušky sa stali časom tradičným pokrmom Slovákov. Valasi boli talentovaní aj ako remeselníci - šili krpce, vyrezávali drevený riad, gelety, šindle, vyrábali opasky, pracky... Zhotovovali hudobné nástroje – píšťaly, fujary, signálne trúby. Bačovia boli vychýrení aj ako liečitelia – poznali účinky byliniek, stromov, poznali zákonitosti okolitej prírody i hviezdneho neba. Vo februári 2017 zomrel známy slovenský etnograf profesor Ján Podolák, pochádzajúci z obce Dolná Súča v okrese Trenčín. Zaslúžil sa o rozvoj slovenskej etnológie, napísal niekoľko stoviek vedeckých štúdií, zostavil množstvo publikácií. Venoval sa najmä agrárnej kultúre, pastierstvu, národnostným menšinám i interetnickým vzťahom. Profesorovi Podolákovi je preto venovaná aj výstava „Valaská kolonizácia...samostatne a pritom spoločne“, ktorá bude na Trenčianskom hrade sprístupnená pre verejnosť do 31. augusta 2017.

Fotogaléria

16 fotografií